Příroda je víc než my, víc než cokoliv, kdokoliv

úterý 24. prosince 2013

Staffordshire Bull Terrier

  V mém prvním článku jsem se zmínil o Huskym, ale zároveň jsem zmínil mé další velmi oblíbené plemena, proto bych teď rád pokračoval a popsal všechny, které jsem v prvním článku o Huskym vypsal. Další na řadě je Stafordširský bulteriér, který je jedno z nejsilnější plemen co se stisku týče, přestože je to středně velké, krátkosrsté psí plemeno. Plemeno vyšlechtila spodní vrstva v Staffordshiru, a to spojením buldoka a anglického teriéra. Bohužel, právě z tohoto důvodu je označován za "bojové plemeno", protože byl zkřížen na jediný účel - psí zápasy.



Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              Staffordshire Bull Terrier
  • ZEMĚ PŮVODU:                     Spojené království Spojené království
  • ŘAZENÍ:                                   FCI 3: Teriéři
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 12,7 až 17,3 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 10,9 až 15,4 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 36 až 41 cm.
                    Fena má v kohoutku 33 až 38 cm.
  • ZBARVENÍ: Červená, plavá, bílá, černá nebo modrá, nebo kterákoli z těchto barev s bílou. Žíhaná všech odstínů nebo žíhaná s bílou, rezavá, játrově červená.
  • POVAHA: Na tuto část popisu jsem se nejvíce těšil. Každý má bulteriéra za agresivního plemeno, ale agrese se neodvíjí od plemene, ale od člověka. Časo se hledá chyba v psovi, ale pes je vždy jen odraz toho, jak se k němu chová člověk. Toto plemeno je velmi nebojácné, statečné, velmi houževnatý a vyrovanný a snad ze všech plemen ten nejvíce oddaný a obětavý, miluje svého pána a nedá na něj nikdy dopustit, trhá mu to srdce, když nemůže být se svou rodinou. Je to velmi milý společník, má rád děti a velmi rád si hraje. Ovšem ve smečce kde jsou dva stejní samci, to bývá vždy napjaté, nedoporučuje se tedy chovat dva samce, bez toho, aniž by člověk 100% zvládal práci se psy. Pes sice nepatří k dobrým hlídačům, ale jeho stisk je ten vůbec nejsilnější, proto je třeba, aby měl velmi dominantního a milujícího pána, který na něj bude mít čas a bude umět se psem manipulovat (v psím světě je manipulace, čili vůdce smečky, mnohem více než lidská láska).
  • PŘÍBUZNÝ: Americký stafordširský teriér
  • PÉČE: Co nejvíce možného času trávaného s ním, tomuto druhu nevadí cestování autem, proto jej můžete brávat i na cestách, někdy dokonce jízdu mohou i vyžadovat, pokud se jízda autem spojí s něčím co je pozitivní. Je velmi, velmi nutná socializace psa.

Stavba těla  (zdroj wiki.org)

"Na svou velikost jsou tito bullterieři velmi silní psi. Jsou aktivní a pohybliví. Hlava je krátká s dobře vyvinutými lícními svaly. Přednost mají tmavé oči. Světlé oko je tolerované pouze u psa se srstí modrou. Oči jsou kulaté a středně velké, posazené tak, aby hleděly přímo vpřed. Okraje víček jsou tmavé. Středně velké uši jsou polopřeklopené ale častěji složené do růžičky. Úplně spadené nebo postavené ucho je krajně nežádoucí. Stafordšírský bullterier má hrudník široký a hluboký. Krk má svalnatý, poměrně krátký s jasnými obrysy směrem k ramenům se rozšiřující. Tlapy jsou sevřené v pěst. Neměly by být příliš volné. Linie hřbetu je rovná. Středně dlouhý, nízko nasazený ocas se ke špičce sužuje a je nesený poměrně nízko. Neměl by být příliš zatočený – lze jej připodobnit k ramenu starých studnových pump."


 (všechny obrázky zdroj google.cz)