Příroda je víc než my, víc než cokoliv, kdokoliv

středa 25. prosince 2013

American bulldog

  Samozřejmě druhů Bulldogů je více, mě osobně se nejvíce zamlouvá právě ten Americký, bohužel z těch jmenovaných se Bulldog pohybuje na poslední příčce z těch, které bych hned bral, kdybych měl na výběr právě bulldog by byl nejspíše tím posledním, ale i přesto se dostalo do mého úzkého oblíbeného výběru a proč?

  Buldoci si prošli velmi těžkým procesem, už od názvu je jasné, že museli trpět zápasy s býky, jenže nejednalo se jen o býky. Byli také návnadou v lovu na medvědy a cvičení na zápasy pes proti psovi. Po zákazu všech těchto zápasů se Buldoci začali šlechtit jako společníci.

  Americké námořnictvo si dalo Buldoka do znaku


  A Bulldog se stal natolik populární, že se dostal i do několika profesionálních klubů, jako maskot nebo ikona týmu. Abych pravdu řekl i já jsem si buldoka všiml díky logu hokejového týmu a postupně jsem se o buldoka začal zajímat. Jeho drsnou historií mě zaujal.



Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              American bulldog
  • ZEMĚ PŮVODU:                     USA USA
  • ŘAZENÍ:                               N  FCI : Neuznaná plemena
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 41 až 61 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 30 až 50 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 56 až 71 cm.
                    Fena má v kohoutku 43 až 66 cm.
  • ZBARVENÍ: Bílá s 50% pokrytím, skrvy jsou většinou hnědé, plavé, červené
  • POVAHA: Výborný společník, vhodný k dětem, jsou to psi hlídači, je závislí na svém pánovi (převážně psi, feny se spíeš vážou k dětem)
  • PŘEDCHŮDCE: Anglický Bulldog
  • PÉČE: Potřebuje přítomnost své smečky i svého pána, u boldoka je velmi specifické to, že jeho srst nezapáchá, čili se hodí k alergickým lidem, je důležité být důsledný u jeho učení, ovšem nepatří k psům, který je určen k vrcholové kynologii.Při koupi čistě bílého psa, je třeba zkontrolovat zda není pes hluchý.




  Americký bulldog je silný, atletický, mohutný pes střední velikosti. Jeho pohyb je lehký, působí dojmem rychlosti, síly a hbitosti (viz. video). Je neohrožený a nebojácný, aniž by jevil známky zbytečného nepřátelství nebo agresivity. Bohužel taktéž patří k psů na které je přihléženo z patra je to zaviněno tím, že se tento pes dostává do špatných rukou.



Historie 

   "Historie plemene se datuje do roku 1630, kdy byl vyšlechtěn na objednávku ze St. Sebastienu ve Španělsku. Požadavkem bylo, aby měl buldok velmi hluboký hrudník a mohl se dostatečně přitisknout k zemi a byl tak chráněn před rohy zuřících býků. Přitisknout se břichem, zakousnout a nemilosrdně držet, to byly úkoly, které musel buldok plnit a pro které po mnoho psích generací šlechtěn. Slovo bulldog se používalo v 17. století pro psy určené k lovu kanců. Takový pes byl ochotný pro ochranu svého pána i zemřít. Původ amerického buldoka je nejspíše v anglickém bullovi, který se používal jako návnada při lovu medvědů. Tato praktika anglických řezníků se však dostala mimo zákon. V 17. a 18. století se spolu s anglickými emigranty stěhovali i jejich psi do USA, kde měli hlídat stáda, dům a lovit. V tvrdých podmínkách přežívali jen ti nejsilnější psi a plemeno se tak postupně zušlechťovalo. Dnes se pyšní svou dlouhověkostí a výbornými vlastnostmi při hlídání statků i jako dobří společníci. V Americe se tak stali doslova legendou a velice populárním a rozšířeným plemenem."   (úryvek zdroj: wiki.org)



 

German Shepherd Dog

  Někdo se může ptát, proč zrovna německý ovčák? Rotvajlera s německým ovčákem jsem si dal hned vedle sebe, právě z důvodu, že tito psi, byli oddanými spoluválečníky Německa. Jeden v době ŘŘ a druhý v době 2. sv. v. (nečti podporu německé války), přestože věděli do čeho jdou, stále drželi se svými pány.


Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              German Shepherd Dog
  • ZEMĚ PŮVODU:                     Německo Německo
  • ŘAZENÍ:                                   FCI 1: Plemena ovčácká, pastevecká a honácká
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 30 až 40 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 22 až 30 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 61 až 66 cm.
                    Fena má v kohoutku 56 až 61 cm.
  • ZBARVENÍ: Kombinace černé a žluté, černá, vlkošedá
  • POVAHA: Jedná se asi o nejinteligentnější plemeno, je velmi pracovitý a aktivní,je velmi všetranný a učenlivý; velmi odvážný a sebevědomí, jelikož má vlohy snad pro vše co se psí práce týče, může být ochranář, stopař, záchranář, slepecký pes aj.; je velmi vtrvalý a oddaný, je vázán na své teritorium a pána, velmi malá pravděpodobnost útěku
  • PŘÍBUZNÝ: 19. stol. selsští psi
  • PÉČE: a) (Zdroj úryvku hafici.cz)
  • Základní péče o psa

    Srst německého ovčáka nevyžaduje přílišnou péči. Srst by se měla kartáčovat. Velice důležité je udržovat čistotu uší. Tento pes stále vyžaduje pohyb, který mu musíme v dostatečné míře poskytnout. Ideální pro jeho kondici jsou dlouhé procházky nebo nějaké zaměstnání, kde se bude realizovat jeho chuť do práce. Při moc rychlém vývinu se stává, že se jim pomalu tvrdnou kosti a může vzniknout křivice. Německý ovčák se proto musí vhodně krmit a nesmí se přetěžovat.

    Jak už bylo zmíněno, německý ovčák je velice učenlivý pes a dá se dobře vycvičit. Nicméně výcvik musí být důsledný již od raného věku. Je potřeba mu věnovat opravdu dostatek času. Hodně pracujte se svým hlasem. V období sedmého až čtrnáctého týdne života probíhá u štěněte důležitá fáze vývoje, ve které je velmi citlivý na okolní prostředí. V této fázi bychom ho měli naučit, aby neměl strach z cizích lidí a zvířat, což se poté kladně odrazí v jeho budoucích letech. Německý ovčák je znám svou schopností plně poslouchat svého pána. Má vlohy se plně podřídit rozkazům a povelům, ale k těmto dovednostem ho musíme postupně dovést cestou učení, nikoli bitím. Při užití násilí se pes stane bázlivým až nebezpečným svému okolí.
 
  • PÉČE: b)  
 
  • Chování

    Velmi dobře dobře vyniká ve sportovních aktivitách a při pořízení tohoto plemen je vaší povinností s ním tyto aktivity absolvovat. Pes se nehodí do města, protože potřebuje častý pohyb, nejedná se o příliš důvěřivého psa, proto je jeho intenzita o to větší pokud si jeho důvěru někdo získá. Je neúplatný, opět se německý ovčák řadí mezi agresivní plemena, ale opak je pravdou, opět u něj platí to samé co u jiných, že pokud je výchova nedůsledná, následky jsou po sléze mnohem horší než s malou čivavou nebo jezevčíkem, který mimochodem patří mezi ty nejagresivnější plemena (ironie osudu). Je tedy třeba se tomuto psu maximálně věnovat a zatěžovat ho, dle jeho libosti.


     

Rottweiler

  Dneska již čtvrtý článek a zde se odráží to, co jsem zmiňoval v Úvodu. Zde mám velkou škálu možností. Nejdříve jsem přemýšlel, že tento blogspot, budu věnvoat vlastnímu psu, ale až si jej pořídím, založím jeho vlastní. Pojďme však v pořadí k třetímu druhu, kterým je Rottweiler /ˈrɒtwlər/ českým názvem Rotvajler, který je často označován jako jedno z nejagresivnějších a nejnebezpečnějších plemen. Ovšem, opět se i u tohoto plemen - stejně jako u každého - vše odráží od pána, ne od psa.




Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              Rottweiler
  • ZEMĚ PŮVODU:                     Německo Německo
  • ŘAZENÍ:                                   FCI 2: Pinčové a knírači, švýcarští honáčtí psi
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 48 až 53 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 40 až 45 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 61 až 68 cm.
                    Fena má v kohoutku 56 až 63 cm.
  • ZBARVENÍ: Kombinace černé a žluté  
  • POVAHA: Vynikající hlídací pes, je velmi silný a vyrovnaný, proto je již spíše rodinným příslušníkem, než hlídačem. Jedná se o velmi klidné a inteligentní plemeno, je velmi nebojácný ovšem ne agresivní, jak si mnozí lidé myslí, miluje děti a má obrovský potenciál k socializaci, jelikož bylo plemeno využíváno k hlídání, velmi dobře pozoruje okolí a věci kolem něj.
  • PŘÍBUZNÝ: Jelikož se tento pes začal šlechtit již za rozmachu Římské Říše, nevím tedy, kdo může být jeho předchůdce, nejspíše mu velmi podobní váleční psi, kteří se dříve používali k první vlně útoku.
  • PÉČE: Přestože se jedná o velmi inteligentního psa, má sklony k dominanci nad smečkou (čti i člověk pohybující se v jeho přítomnosti je součást smečky), proto se nedoporučuje k slabým osobám jak na duši tak na fyzické zdatnosti. Pokud se tento pes dostane do špatných rukou, může díky své síle ublížit, přestože se jedná o jedno z nejklidnějších plemen, může se dostat do špatných rukou a pak musí být zbytečně utracen. Je velmi náchylný na horko; jedná se o jedno z nejvíce užívaných rpacovních plemen po celém světě, potřebuje velmi důslednou výchovu a socializaci. 

 
  Historie tohoto plemene mě doslova uchvátila, pro mě je to pes mého gusta. Mé záliby - co se historie týče - sahají právě do dob Římské Říše a dokázal bych o ní mluvit snad ve všech směrech, ať už je to politika, válečné taktiky, senátoři, rozmach ŘŘ, dobývání, fylosofie atd. Doslova bych mohl mluvit o všem co se ŘŘ týče, ale ze všeho nejvíce mě vždy zajímala Římská armáda, ve které tito psi figurovali, ať už jako hládači nebo doprovod kdy hládali dobytek. Díky tomuto jsem se o Rottweilery začal zajímat a můžu s klidem říct, že se jedná o mé velmi oblíbené plemeno. Jediným mým zádrhelem bylo, že si ještě nejsem 101% jist tím, že bych toto plemeno dokázal zvládnout, hlavně z časového důvodu.