Příroda je víc než my, víc než cokoliv, kdokoliv

pondělí 23. prosince 2013

Siberian Husky

  Hned jako můj první článek bude patřit plemenu Siberian Husky, je to mé dlouholeté nejoblibenější plemeno, přestože se můj pohled na plemena celé roky měnil a uvažoval jsem o stafordšírském bulteriérovi, německém ovčákovi, rottweileovi, pitbullovi nebo buldogu (pokud někdy budu mít smečku psů, tak s naprostou jistotou se bude skládat z těchto nejoddanějších psů). Každopádně nemohl jsem se nikdy mezi těmito psy rozmyslet, více méně měl vždy převahu pitbull s huskym, ale jednoho dne přišlo rozhodnutí samo. Při cestě domů jsem narazil právě na Sibiřského Huskyho ležícího u plotu, na chvíli jsem se zastavil a na krásného starého macka jsem se zadíval, nevím jak dlouho jsem mohl stát, ale byl jsem ohromen jeho upřímným pohledem, jeho řečí těla a doslova telepatickým rozmlouváním, kdy mě omámil a aniž bych si to uvědomil, masíroval jsem ho na hlavě. Aniž bych si to uvědomil, jsem měl ruku na uzemí úplně cizího psa, dovolil jsem si překonat pomyslnou hranici teritoria a v psím světě, bych správně měl přijít k úrazu, nestalo se tak. Když jsem byl na odchodu, stále jsem se poohlížel na obrovského Huskyho, který upřeně hleděl mým směrem, než jsem se ztratil za rohem, od té doby, volba je jasná. Dovolte mi tedy Vám něco málo o těchto psech povědět.



Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              Siberian Husky; Arctic Husky
  • ZEMĚ PŮVODU:                     Rusko Rusko
  • ŘAZENÍ:                                   FCI 1: Severští sáňoví psi
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 20,5 až 28 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 15,5 až 23 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 53,5 až 60 cm.
                    Fena má v kohoutku 50,5 až 56 cm.

  • ZBARVENÍ: kombinace bílé a černé, hnědé, šedé, stříbrné, zlaté, měděné či světle červené, skvrnité, maska bílé barvy - sněhové maskování, někdy i čistě bílí
  • POVAHA: Sibiřský hasky je věrný a vstřícný, má rád děti. Pomáhá při práci
  • PŘEDCHŮDCE: Lajka
  • PÉČE: Nutné vybíjení přebytečné energie; velká fyzická zátěž

Pohled tohoto psa mě dokázal okouzlit - pro mě jasná volba






Historie:
Husky původem ze Sibiře z okolí řeky Kolymy. Kde si jej vyšlechtili z lajky Čukčové. Jelikož se Čukčové velmi často "stěhovali" resp. severští kočovníci, sloužil Husky jako tažné zvíře a k lovu. V 19 sto. se dostává teprve do Ameriky. Pro představu lajka-husky plemeno se začalo využívt již v pravěku. Husky svojí oblibu získali díky epidemii v Nome (zlatokopské středisko na Aljašce, v 30. letech byla Aljaška využívána hlavně k vůli nerostnému bohatství), zpřežení husky společně s L. Seppala z Norska překonali přes 300 km a díky tomu se dnes koná tradiční závod tažných psů, který končí symbolicky v Nome (start Anchorage přibližně tedy 200 míle vzdušnou čarou, závod má být dlouhý 1940km). Nejvíce rozšířen v Kanadě a USA. Jméno husky dali plemenu Evropané podle pejorativního pojmenování Eskymáků. Název husky se někdy používá i pro eskymácké psy, kteří žijí v Grónsku, Aljašce, aj.




Úvod

  Je to můj již druhý blogspot, který jsem se rozhodl založit a tématika? Ta už od názvu stránky prozradí všem, oč se jedná. Na mé první stránce První blogspot, kde se zajímám o psychologii a poznatky, které v životě pochytím, se snažím vycházet pouze s doloženými experimenty a je proto velmi těžké, při všech mých aktivitách stíhat psát kvalitní a zároveň poučné články. Rozhodl jsem se tedy založit svůj druhý blogspot, ve kterém budu moct být mnohem aktivnější. Cvičením psa, jeho výchovou a všemi jinými věcmi, které nejoblibenější mazlíček člověka obnáší, jsem si s minimální garancí prošel, tak určitě částečně budu vědět o čem mluvím. V blízké době bude malý chlupáč opět součástí mého života, ale než začnu psát o "něm" a o jeho životě, rozhodl jsem se založit tento blog, abych mohl šířit poznatky o všech různorodých psech, jejich psychice, mentalitě, výchově, původu a všech různorodých zajímavých věcech.
  Jsem tedy velmi rád, že mne po dlouhé době napadl kompromis, ve kterém se nemusím omezovat v psaní a zároveň nebudu zahlcovat mé hlavní stránky zbytečnými popisy, které by neměli tak velkou váhu.
  Rád bych přidával minimálně jeden krátký článek denně. Ať už jen pár informací s fotkou a plemenem, přes různá videa, až po rozsáhlé články o různých cvičení a metodách. Taky se už budu moct rozepsat o vlastních pohledech na věc, jako například oblíbené plemeno, styl výchovy aj.. Tyhle rozbory jsem si na theoryofpsychology dovolovat nechtěl z důvodu racionálního myšlení.



  Doufám, že budou mé články o psech čtivé a zalíbí se Vám, je to jediná malá protislužba k tomu, abych měl motivaci psát. První web se celkem zajímavě uchytil a dost mě překvapilo, že se na druhý článek přišlo "podívat" přes 200 lidí, bez toho, aniž bych svým blogům dělal nějakou velkou reklamu (čti žádnou).

  Proč jsem se rozhodl psát o psech? Psychologii jako takovou mám rád z důvodů, že je to velká neznámá, ať se snažíme pokořit všelijaké hranice, pro mě hranice s přírodou a psychikou pokořit nelze, nikdo nebude pro mě 100% znalec těchto dvou věcí. Stále nové otázky ve mně totiž vzbuzují jistý zájem se o danou věc zajímat, ne pokořit, pouze zajímat a zjistit nezjistitelné, nejde mi ani o ukojení ega, že jsem dosáhl něčeho, čeho jiný ne a můžu na tom vydělat. Vnitřní vzruch to ve mně budí z toho důvodu, že se opět přesvědčím, že mám pravdu v tom, že tyto dvě věci jsou stále velkou neznámou a pro člověka nepokořitelné.



Kelečský Xero z Javorového vrchu Beskydy zvaný Ronny; předchůdce kokršpaněl Aron