Příroda je víc než my, víc než cokoliv, kdokoliv

středa 25. prosince 2013

Rottweiler

  Dneska již čtvrtý článek a zde se odráží to, co jsem zmiňoval v Úvodu. Zde mám velkou škálu možností. Nejdříve jsem přemýšlel, že tento blogspot, budu věnvoat vlastnímu psu, ale až si jej pořídím, založím jeho vlastní. Pojďme však v pořadí k třetímu druhu, kterým je Rottweiler /ˈrɒtwlər/ českým názvem Rotvajler, který je často označován jako jedno z nejagresivnějších a nejnebezpečnějších plemen. Ovšem, opět se i u tohoto plemen - stejně jako u každého - vše odráží od pána, ne od psa.




Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              Rottweiler
  • ZEMĚ PŮVODU:                     Německo Německo
  • ŘAZENÍ:                                   FCI 2: Pinčové a knírači, švýcarští honáčtí psi
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 48 až 53 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 40 až 45 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 61 až 68 cm.
                    Fena má v kohoutku 56 až 63 cm.
  • ZBARVENÍ: Kombinace černé a žluté  
  • POVAHA: Vynikající hlídací pes, je velmi silný a vyrovnaný, proto je již spíše rodinným příslušníkem, než hlídačem. Jedná se o velmi klidné a inteligentní plemeno, je velmi nebojácný ovšem ne agresivní, jak si mnozí lidé myslí, miluje děti a má obrovský potenciál k socializaci, jelikož bylo plemeno využíváno k hlídání, velmi dobře pozoruje okolí a věci kolem něj.
  • PŘÍBUZNÝ: Jelikož se tento pes začal šlechtit již za rozmachu Římské Říše, nevím tedy, kdo může být jeho předchůdce, nejspíše mu velmi podobní váleční psi, kteří se dříve používali k první vlně útoku.
  • PÉČE: Přestože se jedná o velmi inteligentního psa, má sklony k dominanci nad smečkou (čti i člověk pohybující se v jeho přítomnosti je součást smečky), proto se nedoporučuje k slabým osobám jak na duši tak na fyzické zdatnosti. Pokud se tento pes dostane do špatných rukou, může díky své síle ublížit, přestože se jedná o jedno z nejklidnějších plemen, může se dostat do špatných rukou a pak musí být zbytečně utracen. Je velmi náchylný na horko; jedná se o jedno z nejvíce užívaných rpacovních plemen po celém světě, potřebuje velmi důslednou výchovu a socializaci. 

 
  Historie tohoto plemene mě doslova uchvátila, pro mě je to pes mého gusta. Mé záliby - co se historie týče - sahají právě do dob Římské Říše a dokázal bych o ní mluvit snad ve všech směrech, ať už je to politika, válečné taktiky, senátoři, rozmach ŘŘ, dobývání, fylosofie atd. Doslova bych mohl mluvit o všem co se ŘŘ týče, ale ze všeho nejvíce mě vždy zajímala Římská armáda, ve které tito psi figurovali, ať už jako hládači nebo doprovod kdy hládali dobytek. Díky tomuto jsem se o Rottweilery začal zajímat a můžu s klidem říct, že se jedná o mé velmi oblíbené plemeno. Jediným mým zádrhelem bylo, že si ještě nejsem 101% jist tím, že bych toto plemeno dokázal zvládnout, hlavně z časového důvodu.


Žádné komentáře:

Okomentovat