Příroda je víc než my, víc než cokoliv, kdokoliv

středa 25. prosince 2013

American bulldog

  Samozřejmě druhů Bulldogů je více, mě osobně se nejvíce zamlouvá právě ten Americký, bohužel z těch jmenovaných se Bulldog pohybuje na poslední příčce z těch, které bych hned bral, kdybych měl na výběr právě bulldog by byl nejspíše tím posledním, ale i přesto se dostalo do mého úzkého oblíbeného výběru a proč?

  Buldoci si prošli velmi těžkým procesem, už od názvu je jasné, že museli trpět zápasy s býky, jenže nejednalo se jen o býky. Byli také návnadou v lovu na medvědy a cvičení na zápasy pes proti psovi. Po zákazu všech těchto zápasů se Buldoci začali šlechtit jako společníci.

  Americké námořnictvo si dalo Buldoka do znaku


  A Bulldog se stal natolik populární, že se dostal i do několika profesionálních klubů, jako maskot nebo ikona týmu. Abych pravdu řekl i já jsem si buldoka všiml díky logu hokejového týmu a postupně jsem se o buldoka začal zajímat. Jeho drsnou historií mě zaujal.



Základní informace:

  • ANGLICKÝ NÁZEV:              American bulldog
  • ZEMĚ PŮVODU:                     USA USA
  • ŘAZENÍ:                               N  FCI : Neuznaná plemena
  • VÁHY:  U psů je váha v rozmezí 41 až 61 kg.
                   U fen je váha v rozmezí 30 až 50 kg.
  • VÝŠKY: Pes má v kohoutku 56 až 71 cm.
                    Fena má v kohoutku 43 až 66 cm.
  • ZBARVENÍ: Bílá s 50% pokrytím, skrvy jsou většinou hnědé, plavé, červené
  • POVAHA: Výborný společník, vhodný k dětem, jsou to psi hlídači, je závislí na svém pánovi (převážně psi, feny se spíeš vážou k dětem)
  • PŘEDCHŮDCE: Anglický Bulldog
  • PÉČE: Potřebuje přítomnost své smečky i svého pána, u boldoka je velmi specifické to, že jeho srst nezapáchá, čili se hodí k alergickým lidem, je důležité být důsledný u jeho učení, ovšem nepatří k psům, který je určen k vrcholové kynologii.Při koupi čistě bílého psa, je třeba zkontrolovat zda není pes hluchý.




  Americký bulldog je silný, atletický, mohutný pes střední velikosti. Jeho pohyb je lehký, působí dojmem rychlosti, síly a hbitosti (viz. video). Je neohrožený a nebojácný, aniž by jevil známky zbytečného nepřátelství nebo agresivity. Bohužel taktéž patří k psů na které je přihléženo z patra je to zaviněno tím, že se tento pes dostává do špatných rukou.



Historie 

   "Historie plemene se datuje do roku 1630, kdy byl vyšlechtěn na objednávku ze St. Sebastienu ve Španělsku. Požadavkem bylo, aby měl buldok velmi hluboký hrudník a mohl se dostatečně přitisknout k zemi a byl tak chráněn před rohy zuřících býků. Přitisknout se břichem, zakousnout a nemilosrdně držet, to byly úkoly, které musel buldok plnit a pro které po mnoho psích generací šlechtěn. Slovo bulldog se používalo v 17. století pro psy určené k lovu kanců. Takový pes byl ochotný pro ochranu svého pána i zemřít. Původ amerického buldoka je nejspíše v anglickém bullovi, který se používal jako návnada při lovu medvědů. Tato praktika anglických řezníků se však dostala mimo zákon. V 17. a 18. století se spolu s anglickými emigranty stěhovali i jejich psi do USA, kde měli hlídat stáda, dům a lovit. V tvrdých podmínkách přežívali jen ti nejsilnější psi a plemeno se tak postupně zušlechťovalo. Dnes se pyšní svou dlouhověkostí a výbornými vlastnostmi při hlídání statků i jako dobří společníci. V Americe se tak stali doslova legendou a velice populárním a rozšířeným plemenem."   (úryvek zdroj: wiki.org)



 

Žádné komentáře:

Okomentovat